2014

Obisk bosanskih kolegov iz mesta Rogatica

Danes, v soboto 20. septembra, je našo enoto obiskala delegacija poklicnih gasilcev iz Bosanskega mesta Rogatica…sicer Srbska Krajina.

Ko so gasilci iz Rogatice navezali stike s prostovoljnimi gasilci iz Radelj ob Dravi in potem še z gasilci PGD Kotlje, se je začela nekako zbirati oprema za to obubožano Bosansko enoto.

Veliko stvari so prispevali gasilci iz Radelj ob Dravi, Kotuljci so jim podarili odpisano gasilsko vozilo Tam 80, Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem pa je usposobil svoje hidravlično orodje za reševanje v prometnih nesrečah, katero je čakalo na odpis. Odkar imamo novo sodobno vozilo HTRV-1, za našo enoto ni več uporabno.

Pred časom so gasilci omenjenih enot obiskali kolege v Rogatici, kjer so se na lastne oči prepričali v kakšnih razmerah in s kakšno opremo morajo intervenirati, ko jih dolžnost pokliče posredovati. Nad avtomobilske razbitine, v katerih so ukleščeni ljudje, se spravljajo z električnimi rezalkami in z ročnimi vzvodi ('pajserji'). Strašno, kako spravljajo v nevarnost poškodovane ukleščene udeležence v nesreči, kako spravljajo v nevarnost sami sebe….

Ti fantje so res poklicni gasilci, pač po kriterijih, ki veljajo v Srbski Krajini. Dobesedno brez opreme in samouki. Pri njih ni prostovoljnih gasilcev in tako rekoč štirinajst fantov, ki so sicer mladi in v dobri psihofizični kondiciji, sami skrbijo za požarno varnost in varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami v dokaj veliki občini Rogatica.

Njihov poveljnik Željko je uvidel svojo nemoč, zato je preko ambasade v Sloveniji navezal stike s člani PGD Radlje in ti so mu ponudili pomoč. Nihče si sicer ni predstavljal njihovega resničnega položaja, dokler nismo to uvideli na lastne oči. Od takrat vse tri enote po svojih močeh pomagamo gasilski enoti v Rogatici tako z opremo, kot tudi z znanjem.

Trenutno je bilo na usposabljanju v Sloveniji pet gasilcev. Tri dni so se trije gasilci usposabljali v enoti Radlje ob Dravi ter s strokovnim ogledom delovanja Koroškega gasilskega zavoda in PGD Kotlje dopolnili znanje tehničnega reševanja, dva pa sta se udeležila tri dnevnega kampa v tehničnem reševanju v Mokronogu.

Po besedah vseh gostov, so na račun našega poznanstva, katero prehaja že v prijateljstvo, zelo veliko pridobili in zatrjujejo, da bodo znanje, ki so ga pridobili in opremo, s pridom izkoristili v dobro svojih soobčanov.

Kako lep je občutek, ko lahko z malo volje osrečiš veliko ljudi, pa čeprav jih pred časom še poznali nismo.

 

Direktor-poveljnik
Franc Juteršek

Podatki o zavodu

KOROŠKI GASILSKI ZAVOD

Koroška cesta 13

2390 Ravne na Koroškem

Kontaktni podatki

Tel: 02 62 10 257

E-pošta: tajnistvo@gzrk.si

Facebook: Klik