2013

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pozimi vedno pogostejše. Ker gre za plin brez barve, vonja in okusa, preverite, kako prepoznati zastrupitev in kako se zaščititi, da do nje ne bi prišlo.

V času kurilne sezone so zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogostejše kot v drugih mesecih.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki se sprošča pri nepopolnem gorenju drv, nafte, kurilnega olja, bencina in premoga. Prekomerna izpostavljenost ogljikovemu monoksidu zmanjša sposobnost organizma za absorbiranje kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiva. V stanovanjih se raven tega strupenega plina, ki je vzrok za številne nepotrebne smrti, običajno poveča zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje peči in gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. S preprostimi ukrepi in nekaj pazljivosti pa se lahko pred tihim ubijalcem zaščitite in tako poskrbite za varnost sebe in svojih bližnjih.

pc070010.jpg - 150.57 Kb

Znaki in simptomi zastrupitve so torej:

  • glavobol in slabost se začneta, ko se raven ogljikovega monoksida v krvi povzpne na 10 do 20 odstotkov, in sta najpogostejša simptoma zastrupitve;
  • pri ravni, višji od 20 odstotkov, se pojavijo še rahla omotičnost, vrtoglavica, splošna utrujenost, težave s koncentracijo in slabša razsodnost;
  • če ima oseba v krvi raven ogljikovega monoksida višjo od 30 odstotkov, se pojavijo zmedenost, bolečina v prsih in dispneja oziroma oteženo dihanje;
  • pri višjih količinah se pojavijo nezavest, napadi in zadušitev.

Nekateri pacienti razvijejo tudi druge simptome, kot na primer poslabšanje vida, bolečino v abdomnu in težave z osrednjim živčevjem. Pri močnih zastrupitvah pa se lahko v dneh ali tednih po izpostavljenosti plinu pojavijo demenca, psihoze in druge nevropsihiatrične motnje, ki lahko postanejo permanentne, ter poškodbe možganov. Nizek krvni pritisk, koma, odpoved dihal in smrt se pojavijo pri količini ogljikovega monoksida, ki presega 60 odstotkov.

Pri otrocih se zastrupitev lahko kaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, slabostjo in bruhanjem. Pojavijo se lahko tudi bolečina v trebuhu, prebavne motnje (driska), pospešeno dihanje in krči.

Do zastrupitve ne pride vedno hitro ali nenadoma. Pri blagih zastrupitvah se tako simptomi, kot so na primer pogosti glavoboli, poslabšanje koncentracije (pri otrocih slabši učni uspeh) in duševne težave ter virozam in gripi podobni simptomi, kažejo dlje časa in se poslabšajo ob vstopu v stanovanje in izboljšajo ob izstopu iz njega.

 

Kdaj pride do zastrupitve in kako reagirati?

Ko je v zraku preveč ogljikovega monoksida, se ta začne z vdihavanjem vezati namesto kisika na hemoglobin ter tako kopičiti v krvi. Tako kisik ne more potovati do tkiv in organov, zaradi česar začnejo le-ti odpovedovati. Ogljikov monoksid se v stanovanjih sprošča pri gorenju ogrevalnikov prostorov in pečeh, ki delujejo na les, kurilno olje in bencin, oglje ter premog, pri gorenju ogrevalnikov vode, kaminov in ognjišč ter generatorjev.

Pri običajnem gorenju teh virov ogrevanja se ogljikov monoksid ne sprošča v nevarnih količinah. Če te naprave niso redno vzdrževane ali ne delujejo pravilno in so uporabljane v zaprtih in neprezračenih prostorih, se raven ogljikovega monoksida v zraku lahko dvigne do nevarnih vrednosti.

Pri pojavu suma na povišanje koncentracije ogljikovega monoksida v zraku takoj izklopite vse gorilne naprave in prezračite stanovanje. Če katera od oseb kaže znake in simptome zastrupitve, nemudoma obiščite zdravnika, pazite pa, da bo zastrupljena oseba čim bolj mirovala. Zdravniku povejte za svoj sum, ta pa bo s krvno preiskavo preveril, v kakšnih količinah je v krvi prisoten ogljikov monoksid.

 

Zaščitite sebe in svoje najbližje!

Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se boste najbolje izognili z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Mednje zagotovo spadajo skrbna izbira gorilnih naprav (peči, štedilnika, grelnikov prostorov in vode), redno servisiranje in vzdrževanje le-teh, čiščenje dimnikov in pregledovanje prezračevalnih sistemov ter redno prezračevanje ogrevanih prostorov.

Investirate lahko tudi v posebni alarm oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku, ki mora obvezno imeti oznako evropskega standarda EN50291. Ta se bo ob povečanju količine smrtonosnega plina v ozračju sprožil in začel oddajati glasen zvok, pomembno pa je, da v tem primeru takoj odprete vsa okna, ugasnete grelne naprave in zapustite stanovanje. Vsak alarm je potrebno jemati resno, res pa je, da se alarm ne bo sprožil, če v njem ne bodo nameščene delujoče baterije ali če bo naprava v okvari.

Če je v vašem stanovanju prišlo do zastrupitve z ogljikovim monoksidom, je ključnega pomena poiskati vir uhajanja strupenega plina in ga popraviti oziroma odstraniti. Tega ne počnite sami, temveč pokličite na pomoč gasilce!...112

Detektorje ogljikovega monoksida lahko kupite tudi pri nas v KOROŠKEM GASILSKEM ZAVODU RAVNE, informacije dobite v tajništvu: 02 / 62-10-257

mk

Podatki o zavodu

KOROŠKI GASILSKI ZAVOD

Koroška cesta 13

2390 Ravne na Koroškem

Kontaktni podatki

Tel: 02 62 10 257

E-pošta: tajnistvo@gzrk.si

Facebook: Klik