2012

GASILSKO REŠEVALNA VAJA 30.5.2012

30.maja 2012 je Koroški gasilski zavod (KGZ), v sodelovanju s Policijsko postajo Ravne (PP) in Zdravstveno reševalnim centrom Koroške (ZRCK), organiziral gasilsko reševalno vajo.

Prizorišče je bilo pred letnim kopališčem na Ravnah. Vaja je potekala na predpostavki trka avtobusa in tovornega vozila cisterna. Obsegala je tehnično reševanje ter nevarno snov, saj je iz cisterne iztekalo kurilno olje. Iz avtobusa je bilo potrebno rešiti šest ponesrečencev, od tega pet huje poškodovanih.

Ob 1530 so se oglasile sirene in prvi so na prizorišče prispeli policisti, ki so zavarovali kraj.

Za njimi so na kraj nesreče pridrveli še gasilci Koroškega gasilskega zavoda,

reševalci in zdravnica Zdravstveno reševalnega centra Koroške,

člani Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem

ter Prostovoljnega gasilskega društva Kotlje.

Najprej je bilo potrebno preveriti stanje na avtobusu, zato so gasilci razbili zadnje stransko steklo. S pomočjo lestve so vstopili gasilci in reševalci skupaj z zdravnico. Gasilci PGD Ravne so poskrbeli za pomoč pri prenosu ponesrečencev in požarno varovanje avtobusa.

Gasilci so ob avtobusu postavili podest ter razbili še srednje stransko steklo, za lažji iznos ponesrečencev.

Reševalci in zdravnica so se med tem časom že posvetili ponesrečencem.

Gasilci KGZ so s posebnimi škarjami za rezanje pločevine (iz novega HTRV-1 oziroma hitrega tehnično reševalnega vozila) odrezali pločevino pod razbitim steklom in omogočili lažji prenos ponesrečencev iz avtobusa. Gasilci PGD Kotlje so z vodno zaveso ločili obe vozili.

Gasilci KGZ so pod cisterno namestili lovilne bazene, od voznice cisterne zahtevali listine, ki so dokazovale kaj prevaža ter poškodovano cisterno zatesnili s tesnilno blazino in tako preprečili nadaljnje iztekanje nevarne snovi.

Prav tako so, zaradi požarne varnosti, naredili srednje težko peno. Le ta je bila po končani vaji posebej zanimiva za najmlajše gledalce.

Ponesrečence so skupaj uspešno prenesli iz avtobusa,

lažje poškodovani pa so do reševalnih vozil prišli sami.

Po končanem reševanju so svoje delo opravili še policisti.

Po opravljenem delu je sledilo še poročilo.

Vajo so si ogledali člani PGD Mežica, poveljnika obeh Gasilskih zvez (Mežiške in Dravske doline), predsednik (na sliki desno, g.Andrej Špiler) in član (na sliki levo, g.Davorin Kragelnik) Sveta Koroškega gasilskega zavoda

ter drugi.

Posebej veseli smo bili, da si je vajo v živo ogledalo veliko oboževalcev Gasilca Sama, Gasilskega avtomobila Florjana in podobnih risank.

Zanimanje, navdušenje in veselje najmlajših skoraj vedno poplača ves trud. Zato, ne glede na to kako utrujeni so, si gasilci vedno vzamejo čas, da poklepetajo z otroki, jim pokažejo svojo opremo ali celo posodijo čelado.

Fantje PGD Kotlje po končani vaji.

Posebna zahvala gre podjetju Koratur d.d., ki je prispevalo avtobus ter

podjetju Kojzek transport in servis d.o.o., ki so posodili cisterno.

Prav tako gre zahvala vsem sodelujočim, ki so nam pomagali, da smo vajo lahko izpeljal ter snemalcem KTV Ravne, ki so dogodek posneli.

Zapisala: CK

Foto: Arhiv KGZ in g.Špiler Andrej

Podatki o zavodu

KOROŠKI GASILSKI ZAVOD

Koroška cesta 13

2390 Ravne na Koroškem

Kontaktni podatki

Tel: 02 62 10 257

E-pošta: tajnistvo@gzrk.si

Facebook: Klik