Intervencije

Člani Koroškega gasilskega zavoda na obletnici gasilske tragedije na Kornatih

Sedem let po tragediji na Kornatu, na Hrvaškem, kjer so ognjeni zublji uničili dvanajst mladih gasilskih življenj, so se obletnice dogodka, v soboto, 30. avgusta, udeležili tudi člani Koroškega gasilskega zavoda.

Pod vodstvom direktorja in poveljnika Franca Juterška je obisk dalmatinske komemoracije, ki se je je udeležilo preko dva tisoč gasilcev iz vseh republik bivše države, sorodnikov, prijateljev, znancev in predstavnikov države, županij ter mest Šibenika, Vodic in Tisna, posledica majskega Festivala solzic. Milenijsko fotografijo v Kotljah je namreč naredil Šime Strikoman iz Vodic. Zato je gasilce, ki so ga za izvedbo milenijske fotografije dvignili v višino s svojo gasilsko lestvijo, v sodelovanju z gasilci iz Vodic, povabil na avgustovsko komemoracijo. Ta je za gasilce še posebej pomembna, saj izpostavlja požrtvovalnost, srčnost in humanost fantov in mož, ki znajo zastaviti svoja življenja za dobro drugih.

Že dan pred tem so iz dalmatinskih mest na Kornat odplule številne ladje, hidrogliserji in čolni Kapetanije in Policije, da so se poklonili spominu na mlade fante, ki so pod vrhom Kornata pustili svoja življenja. Tam so namreč v spomin na tragedijo 30. avgusta 2007, s pomočjo 2.578 graditeljev, leta 2010 postavili 12 velikih križev, spominsko obeležje (vse v obliki suhozida) ter v sam krš vklesali dostopno pot. Sveče, cvetje in žalostni obrazi na vseh mestih, kjer so se tri dni zbirali ljudje v spomin na dogodek, pa še vedno terjajo odgovor na vprašanje kaj so gasilci na kornatskem otoku sploh gasili. Paleta odgovorov, da je kriva Natova raketa, razbit helikopterski karnister, napačna odločitev lokalnega poveljnika (ta je v nesreči umrl), egoistična politična odločitev (takratni predsednik je v zaporu, seveda ne zaradi tega), napačna odločitev županijskega poveljnika (iz postopka je izšel kot nedolžen) ali pa, kot se je šepetalo na palubi ladje Ina, je kriv razpad sisema v državi, ki je dopustila, da se je v ogenj poslalo mlade ljudi brez ustreznih oblačil, kisika, komunikacijske podpore (sporazumevali so se z mobiteli, ki tam povsod sploh ne delajo) in drugega.

In prav zato se moramo zavedati, kakšno vlogo igrajo gasilci tudi pri nas. Prostovoljci ali poklicni gasilci. Kakorkoli, oni so vedno prvi naslov v nesreči.

Besedilo in foto: Renata Picej

 

 

Podatki o zavodu

KOROŠKI GASILSKI ZAVOD

Koroška cesta 13

2390 Ravne na Koroškem

Kontaktni podatki

Tel: 02 62 10 257

E-pošta: tajnistvo@gzrk.si

Facebook: Klik